Nieustanne zmęczenie, problemy z koncentracją, zaburzenia pamięci, nadmierna pobudliwość nerwowa, zaburzenia rytmu serca zazwyczaj mają różnorodne przyczyny, ale jedna z nich może być również niedobór magnezu.
Stres, mocna kawa, alkohol, uboga dieta – dodatkowo te braki pogłębiają.
Magnez jest pierwiastkiem bardzo istotnym dla naszego organizmu, obok potasu.
Jest aktywatorem ponad 300 enzymów biorących udział w przemianach węglowodanów, białek, tłuszczów. Nadzoruje gospodarkę energetyczną ustroju.
Jego niedobór powoduje nadpobudliwość nerwowo – mięśniową.
Ma również działanie ochronne na mięsień sercowy, ponieważ przeciwdziała jego niedotlenieniu. Zmniejsza skurcze mięśni, koi nerwy.
Ponad połowa magnezu w organizmie człowieka występuje w kościach (55-60%), około 40-45% w komórkach tkanek miękkich, przede wszystkim mięśni
Źródła magnezu w pożywieniu:
Kasza gryczana, soja, czekolada gorzka, kakao, musli z orzechami i rodzynkami, mleko w proszku, orzechy włoskie, ciemne pieczywo, ryby, kasze, nasiona strączkowe, orzechy, figi, banany, migdały.
Do utraty magnezu przyczynia się stres, używki, cola. Pod wpływem bodźców stresowych dochodzi do ucieczki magnezu z organizmu. Jego wchłanianie ułatwia witamina B6, selen, natomiast nadmiar tłuszczu i białka utrudnia przyswajanie magnezu.
- Pierwsze symptomy niedoboru magnezu to:
- Problemy z koncentracją
- Nadmierna pobudliwość nerwowa
- Bezsenność
- Skurcze mięśni.
Nawet dobrze skomponowana dieta nie jest w stanie zabezpieczyć wystarczającej ilości tego pierwiastka, by zbilansować powstałe z różnych przyczyn straty. Ratunkiem może okazać się suplementacja magnezem.
Odpowiednia podaż magnezu przyczynia się do powstania w kościach bardziej wytrzymałej, bezpostaciowej formy fosforanu wapnia. Doniesienia naukowe z ostatnich lat mówią o korzystnych efektach suplementacji magnezem pry osteoporozie.
W licznych publikacjach wykazano właściwości profilaktyczne i lecznicze magnezu w wielu schorzeniach.
Obserwacje kliniczne wskazują na skuteczność działania magnezu w profilaktyce, jak i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego, nerwic, niektórych nowotworów oraz cukrzycy. Związane jest to z właściwościami magnezu, który obniża we krwi stężenie lipidów, rozszerza naczynia krwionośne, zmniejsza wrażliwość mięśnia sercowego na niedotlenienie.
W doświadczeniach prowadzonych na zwierzętach stwierdzono, że brak magnezu w diecie powoduje hipercholesterolemię, hipertrójglicerydemię i rozwój miażdżycy.
Magnez wpływa na regulację ciśnienia krwi. Suplementacja magnezem chorych z nadciśnieniem tętniczym normalizuje skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi. Magnez odgrywa znaczącą role w homeostazie mineralnej kości. Deficyt magnezu może grozić wystąpieniem postmenopauzalnej osteoporozy. Ilość magnezu zawarta w całodziennej diecie może rzutować na metabolizm kości i rozwój osteoporozy.
U osób chorych na cukrzycę bardo często stwierdza się niedobory magnezu w skutek wypłukiwania i wynika ze złego wchłaniani tego pierwiastka oraz nadmiernego wydalania tego pierwiastku z moczem. Niedobór insuliny zmniejsza wchłanianie magnezu.
Podaż dostatecznej ilości magnezu przyśpiesza wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym, chroni organizm przed zakwaszeniem.
Co przyczynia się do utraty wapni z magnezu?
- Alkoholizm
- Terapia antybiotykami
- Przyjmowanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych
- Niedobór potasu, fosforu, witamin grupy B, witaminy D, E
- Nadmiar białka, wapnia i sodu w diecie
- Choroby tj. niewydolność krążenia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca.
Przy dużych niedoborach magnezu stwierdza się duże zaburzenia ze strony układu nerwowo-mięśniowego, sercowo-naczyniowego oraz pewne zmiany metaboliczne. Są to: nadmierna pobudliwość mięśniowa, drżenie i bolesne kurcze mięsni, stany lekowe, bezsenność, osłabienie mięśni, głównie oddechowych, apatia, depresja psychiczna, oczopląs.
Suplementacja preparatami magnezowymi jest szeroko stosowana w niektórych stanach chorobowych. Znalazła ona główne zastosowanie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych oraz w leczeniu nerwic.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz