wtorek, 10 stycznia 2012

WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI

Dieta wzmacniająca odporność organizmu i naturalne suplementy diety

Odporność organizmu na zakażenia zależy od sprawnego i skutecznego działania naszego układu odpornościowego. Osłabiony organizm człowieka może być bardziej podatny na działanie chorobotwórczych mikroorganizmów – bakterii i wirusów. Często za taki stan rzeczy winimy osłabiony  układ odpornościowy. Warto zatem wiedzieć jakie produkty zawierają składniki odżywcze powodujące wzmocnienie odporności.

Witamina C  – duże dawki tej witaminy sprawiają, że przebieg infekcji jest łagodny, a czas powrotu do pełni zdrowia krótszy. Witamina C jest obecna w owocach i sokach cytrusowych i warzywach. Najwięcej tej witaminy znajduje się m.in. w owocach kiwi, porzeczkach, truskawkach oraz czerwonej papryce. Już wiele lat temu Linus Pauling, laureat nagrody Nobla, stwierdził, że wysokie dawki witaminy C stymulują organizm do produkcji interferonu, naturalnej glukoproteiny niszczącej wirusy i zwiększają o 100 do 200% aktywność makrofagów, komórek krwi działających także niszcząco na drobnoustroje.
Witamina C konieczna jest do produkcji immunoglobulin pomocnych w zwalczaniu infekcji. Badania kliniczne dowodzą, że jest ona ważnym i skutecznym środkiem zapobiegawczym i leczniczym. Dawka 1000 – 3000 mg witaminy C dziennie obniża o ok. 40% możliwość zachorowania. W produktach CaliVita duże dwki Wit C znajdziemy w produktach: C -300 mg, C -500 mg, C -1000 mg.
Dieta wzmacniająca odporność organizmu musi zawierać czosnek. Czosnek wykazuje właściwości antywirusowe dzięki obecności w nim składników, zwanych związkami allilowymi.

Garlic Caps CaliVita w jednej kapsułce zawiera koncentrat z małej główki czosnku. Czosnek ma silne działanie bakteriobójcze, wirusobójcze, grzybobójcze i przeciwpasożytnicze. Dodatkowo działanie odtruwające, obniżające ciśnienie krwi, zapobiegające miażdżycy.

Witamina A – odgrywa ochronną rolę w infekcjach wirusowych. Źródłem witaminy A są żółtka jaj oraz tłuszcz mleczny – masło i pełnotłuste produkty mleczne. Natomiast prowitamina A, czyli karotenoidy obecna są w żółtych i ciemnozielonych warzywach (np. marchew, dynia cykoria, szpinak, sałata) oraz niektórych owocach (m.in. morelach i melonach). Witamina A i beta-karoten są także niezbędne dla poprawy odporności ponieważ chronią błony śluzowe przed przenikaniem bakterii i wirusów szczególnie w drogach oddechowych i przewodzie pokarmowym. Nabłonek błon śluzowych jest naszą pierwszą linią obrony przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. W produkcie CaliVita pod nazwą Beta Carotene

Witamina E – działa silnie antyoksydacyjnie,  osłania błony komórkowe i wzmacnia działanie przeciwciał i limfocytów T oraz ochrania tkankę limfatyczną. Dobrym źródłem witaminy E są oleje roślinne, pestki roślin oleistych (np. słonecznika), orzechy, migdały, pełnoziarniste produkty zbożowe i kiełki nasion. W CaliVita dużym zainteresowaniem cieszy się produkt Vitamin E i Mega Vitamin E.

Żelazo i kwas foliowy – niedobór żelaza  może być przyczyną niedokrwistości, która wpływa na obniżenie funkcji obronnych organizmu. Źródła pokarmowe żelaza to: czerwone mięso i jego przetwory, żółtka jaj oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe (np. fasola, soczewica) i zielonolistne warzywa (szpinak, sałata). Te ostatnie są również podstawowym źródłem kwasu foliowego – witaminy, która uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek. W suplemencie diety Iron Plus znajduje się naturalne żelazo + witamina C + bioflawonoidy.

Jednym z najczęściej spotykanych niedoborów składników odżywczych, wywierających wpływ na układ immunologiczny jest niedobór cynku. Cynk występuje we wszystkich tkankach ciała i jest nieodzownym składnikiem bardzo wielu enzymów. Potrzebujemy go do prawidłowego działania systemu odpornościowego. Nawet umiarkowany niedobór cynku grozi infekcjami. Cynk – wspomaga funkcje elementów układu odpornościowego, m.in. grasicy i szpiku kostnego, w którym powstają białe krwinki krwi odpowiedzialne m.in. za zwalczanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Źródłem cynku są: chude mięso i ryby, mleko i jego przetwory, jaja, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, oraz niektóre warzywa. Suplement: Chelated Zinc i Mega Zinc zawierają cynk chelatowany, czyli prawie w 100% przyswajalny. Cynk zwiększa ilość białych krwinek, szczególnie limfocytów oraz przeciwciał komórkowych. Niedobór cynku zwiększa się z wiekiem. Prowadzi do degeneracji systemu immunologicznego i obniżenia skuteczności jego działania. Wzbogacenie dziennej diety o 20 – 30 mg cynku wyraźnie podnosi odporność organizmu.

Selen – wykazuje silne właściwości przeciwutleniające -  jest niezastąpionym pogromcą wolnych rodników, które uszkadzają narządy i tkanki osłabiając w ten sposób organizm. Źródłem selenu są: pełnoziarniste produkty zbożowe, kiełki nasion, ryby i owoce morza. Wśród produktów CaliVita znajdziemy go pod nazwą Pro Selenium. Selen uczestniczy w usuwaniu z organizmu toksycznych metali, takich jak ołów, kadm i rtęć, których obecność wywiera niekorzystny wpływ na odporność.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 – wpływają regulująco na układ odpornościowy obniżając poziom cytokin – substancji działających w organizmie prozapalnie.  Bogatym źródłem omega - 3 są m.in. olej lniany, rzepakowy, orzechy i migdały oraz tłuste ryby morskie. Z suplementów diety polecam Omega 3 CaliVita zawierającą olej rybny z łososia + Wit E.
Niedobór białka w pokarmach może doprowadzić do zmniejszenia odporności na choroby zakaźne. Spirulina Max i Ocean 21 (zawiera 200 substancji odżywczych) to preparaty zawierające w swym składzie algi. Algi zawierają duże ilości minerałów i witamin w łatwo przyswajalnej formie, działają przeciwwirusowo, zwalczają wolne rodniki, oczyszczają i wzmacniają system odpornościowy orgaznizmu.
Mechanizmy obronne organizmu wspaniale pobudza Bee Power. Jest to mleczko pszczele wytwarzane z roślin przez pszczoły. Bee Power jest produktem bogatym w witaminy, minerały, enzymy i aminokwasy. Zawiera substancje hamujące namnażanie się bakterii i wirusów. Stymuluje działanie układu odpornosciowego, wspomaga rekonwalescencję.

Domowe metody na wzmocnienie odporności
Cebula –  obecne w cebuli fitoncydy uwalniane podczas krojenia i miażdżenia wykazują działanie bakteriobójcze. Zjadanie 1 cebuli dziennie w sałatkach czy surówkach podnosi odporność organizmu.
Miód wykazuje działanie przeciwbakteryjne, które jest wynikiem obecności oksydazy glukozy - enzymu biorącego udział w katalizowaniu reakcji utleniania glukozy do kwasu glukonowego, w której jako produkt uboczny powstaje nadtlenek wodoru - związek o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. Poziom aktywności przeciwdrobnoustrojowej wynika także z obecności substancji pochodzących z nektaru kwiatowego i spadzi (m.in. flawonoidów i kwasów organicznych) oraz specyficznych substancji wytwarzanych przez pszczoły, m.in. apidycyny i lizozymu.
Sok z malin zwiera olejki eteryczne, które działają rozgrzewająco, działa również napotnie.
Zsiadłe mleko i jego pochodne – jogurt, kefir, maślanka. Fermentowane napoje mleczne zawierają bakteria kwasu mlekowego, które regulują pracę przewodu pokarmowego i chronią przed infekcjami.

Nowoczesny preparat AC Zymes dostarcza w jednej kapsułce aż dwa miliardy tych „dobrych”, bakterii.. Tworzą one naturalną florę przewodu pokarmowego, która chroni organizm przedwniknięciem zarazków chorobotwórczych, czyli stanowią pierwsza linię obrony przed nieproszonymi gośćmi.
Wpływ stresu ma niebagatelny wpływ na odporność organizmu, ponieważ stres zwiększa ryzyko wystąpienia infekcji.

Rhodiolin i Stress Management B-Complex podadzą nam tu "pomocną dłoń".
Bardzo szkodzi brak snu, palenie tytoniu i  nadużywanie alkoholu. Regularna aktywność fizyczna wzmacnia natomiast funkcje obronne organizmu.
Aby wzmocnić odporność przez cały rok stosuj zdrową, urozmaiconą, obfitującą w warzywa i owoce dietę!  Przeznacz odpowiednią ilość czasu na wypoczynek i ćwiczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz